Η Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου, υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και βρίσκεται στα Πολιτικά Ευβοίας, σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το ομώνυμο χωριό. Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου ενώ εντός αυτής βρίσκονται και τα παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Άννης.

Η Ιερά Μονή Περιβλέπτου, είναι γυναικεία Μονή, στην οποία αυτή τη στιγμή μονάζουν τρεις μοναχές: η ηγουμένη Χριστονύμφη και οι μοναχές Χριστονύμφη και Μαγδαληνή.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής ξεκινάει περίπου δεκατρείς αιώνες πίσω (8ο αιώνα μ.Χ.). Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια κατά την προσπάθεια συντήρησης του Καθολικού της Ιεράς Μονής, ακολουθούν δύο ακόμη σημαντικές χρονικές περίοδοι, περί τον 11ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ. και περί τα τέλη του 17ου αιώνος μ.Χ.

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Περιβλέπτου, είναι κτισμένο στα Βυζαντινά πρότυπα (ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο στηριζόμενο σε τέσσερις κολόνες). Το αξιοπρόσεκτο σε αυτό το σημείο, είναι ότι οι κολώνες είναι ολόσωμα μάρμαρα.

Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και τα ευρήματα καθιστούν το Καθολικό ένα αληθινό Βυζαντινό στολίδι. Πολλοί μιλούν για τον Μυστρά της Εύβοιας και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Ακόμα και αυτή η γεωγραφική τοποθέτηση της Ιεράς Μονής στο μέσο μιας πευκόφυτης χαράδρας, ενισχύουν αυτήν την άποψη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πέραν των γλυπτών που κοσμούν το Καθολικό της Ιεράς Μονής, στο κέντρο του ναού βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κυκλικό δάπεδο από μάρμαρο σε πενταόμφαλο σχήμα. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια και οστά, μερικά εκ των οποίων μικρών παιδιών, που υπήρχαν περιμετρικά του Καθολικού στο σημείο των αρχικών θεμελίων (8ος αιώνας), κάτι που ίσως αποκαλύπτει και έναν τόπο μαρτυρίου.

Τα σημάδια του χρόνου και των διαφόρων καταστροφών είναι ανεξίτηλα χαραγμένα πάνω στο Καθολικό. Το σημερινό Καθολικό είναι αποτέλεσμα κάποιας αναπαλαίωσης που πιθανόν να έγινε τον 11ο ή 12ο αιώνα μ.Χ. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ακόμα μια ανακαίνιση πιθανότατα τον 17ο αιώνα μ.Χ. περίοδος που οι τοιχογραφίες υπέστησαν μερική καταστροφή από πυρκαγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός υπέστη καταστροφές και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Ο μεγάλος σεισμός της 18ης Ιουνίου 2003, ήταν το τελικό κτύπημα που εδέχθη ο Ναός. Οι ζημιές που έγιναν είχαν τόση έκταση ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες έκριναν τον ναό ακατάλληλο για την τέλεση της θείας λειτουργίας. Έκτοτε ξεκίνησαν εργασίες αναστύλωσης με στόχο την διάσωση αυτού του μνημείου. Όλες οι εργασίες επιβλέπονται από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Με τη σκέψη ότι αυτή η Ιερά Μονή είναι μέρος της βαριάς πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να κληροδοτηθεί και στις επερχόμενες γενιές, μια ομάδα απλών καθημερινών ανθρώπων αποφάσισε να παλέψει για την διάσωση της. Μιας Ιεράς Μονής που σήμερα στέκεται ακόμη όρθια χάρη στην βοήθεια της Παναγίας και στους καθημερινούς κόπους τριών καλογραιών (με την μια εξ αυτών, την ηγουμένη, σχεδόν κατάκοιτη), που κυριολεκτικά με το τίποτα, προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την κληρονομιά και να την παραδώσουν στις επερχόμενες γενιές.

Οι φωτογραφίες με τα επιστύλια και το θωράκιον, προέρχονται από το βιβλίο “Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας – Μονή Περιβλέπτου”, του Αρχιμανδρίτου Ιερωνύμου Λιάπη (νυν Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος).

>> Φωτογραφικό άλμπουμ >>

0 Responses to “Ιστορικό”



  1. Leave a Comment

Leave a comment




Η εικόνα της Παναγίας Περιβλέπτου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και παιχνίδια για άπορες οικογένειες της περιοχής του μοναστηριού. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει με την Ιερά Μονή. Ευχαριστούμε πολύ

English

Русские

Σημείωση – Note

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε από μια ομάδα φίλων που προσπαθούν να στηρίξουν την Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής και Χριστιανικής μας κληρονομιάς.

****

This page was created by a group of friends providing support and assistance to the Holy Convent of Our Lady Perivleptou, in an effort to preserve it and to promote Greek and Christian Orthodox heritage.

Επισκέπτες - Visitors

  • 5,745

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other subscriber